USB Flash Diski NTFS Dosya Sistemi ile Formatlamak

Flash diskler (USB Memoryler) çoğu zaman Fat32 dosya sistemi ile formatlanmışlardır ve bilgisayara taktığınızda NTFS olarak formatlayamazsınız. Bunun sebebi bu donanımın performans için değil tak çıkar modunda olduğu içindir. NTFS format atabilmek için bunun değiştirilmesi gerekmektedir.

Diskin NTFS olmaması belli boyuttan büyük ( 4GB – 2 byte ) dosyaları kopyalamanızı engelleyecektir. Ayrıca bir klasörün içerisinde de maksimum 4.194.304 adet dosya koyabilirsiniz. NTFS te ise bu neredeyse limitsizdir. Bunun dışında da bir çok fark bulunmaktadır ancak bunlara burada değinmeye gerek yoktur. http://www.ntfs.com sitesinden öğrenebilirsiniz.

Bunu değiştirmek için de aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir.

  1. Masa üstündeki “Bilgisayarım” simgesine sağ tuş ile tıklayın ve en altta bulunan “Özellikler” seçeneğine sol tuş tıklayın.
  2. Yukardanki donanım tabına sol tuş ile tıklayın.
  3. Aygıt yöneticisi tuşuna sol tuş ile tıklayın.
  4. Bilgisayarımı yanındaki “+” simgesine tıklayarak genişletin.
  5. Aşağıdaki Disk Sürücüler kısmını “+” simgesine basarak genişletin.
  6. Burada USB hafızanızı bulun ve üzerine sağ tuşla tıklayarak “Özellikler” seçeneğini tıklayın.
  7. Yukarıdan Polisiler tabına sol tuşla tıklayın ve altta bulunan “performans için optimize et” seçeneğini seçin ve tüm pencerelere “Tamam” diyerek çıkın.
  8. Bu aşamadan sonra bilgisayarımda USB memory’nizin üzerine sağ tuş ile tıklayıp format seçeneğine tıkladığınızda gelen pencerede Fat32 kısmına tıkladığınızda NTFS seçeneğininde geldiğini göreceksiniz.

Not: Türkçe menülerde isim farklılıkları olabilir.

About Tansu Ekinci

Tansu Ekinci Biyografi 1980 yılının 24 Haziran’ ında Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde doğmuştur. İlk öğretimini Hamdihelvacıoğlu İlkokulu’nda Ortaokul ve Lise eğitimini Kırklareli Anadolu Lisesi’ nde tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu İşletmeciliği tamamlamış ve ardından İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ ne Dikey Geçiş Sınavı ile geçerek işletme bölümünü bitirmiştir. Eğitim hayatı boyunca bir hobi olarak orta okul son sınıfta başlayan bilgisayar merakı giderek profeyonelleşmiş ve bir yaşam biçimi haline gelmiştir. Bu sırada çeşitli tüzel kişilere hizmet sunmuş ve bunun sayesinde bilgi işlem sektörünü kendisine meslek olarak seçmiştir. Bu sırada aldığı işletme eğitiminin de kendisine ileride yöneticilik için her zaman faydalı olacağının farkında olmuş ve bu konuyada önem vermiştir. Askerliğini 2005 yılında Muğla İli Ula ilçesinde Kısa Dönem Jandarma Çavuş olarak başarı ile tamamladıktan sonra Profesyonel iş hayatına atılmış ve ilk olarak bir yazılım şirketinde Yazılım Destek Departmanında işe başlamış ve burada mevcut yazılımın kullanımı ile ilgili olarak kullanıcı desteği ve eğitimi vermiştir. Ardından Netron Corparate Solutions şirketine Sistem Mühendisi olarak girmiş buradan da Marm Assistance A.Ş.‘ne geçiş yapmıştır. Ardından bu görevinden ayrılmış ve Limango Ltd.Şti isimli şirkette aynı pozisyonda çalışmaktadır. ޞu anda halen Limango Ltd.Şti. ‘de Senior Microsoft Sistem Mühendisi olarak çalışmaktadır…
This entry was posted in Teknik, Windows 7, Windows 8, Windows XP and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.